Entreegebied Kinderdijk

In samenwerking met FARO architecten ontwikkelde Strootman Landschapsarchitecten de visie ‘Cradle to Cradle in de polder’: een nieuwe inrichting voor het ontvangstgebied van werelderfgoed Kinderdijk. 

Locatie

Kinderdijk, Zuid-Holland

Opdrachtgever

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK)

Partners

FARO architectuur/research

Oppervlakte

8 ha

Ontwerpjaar

2014

Het beroemde molengebied, ten zuidoosten van Rotterdam, staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huidige inrichting van het ontvangstgebied is echter niet Werelderfgoedwaardig. Het bestuur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft daarom een ontwerpcompetitie uitgeschreven voor het entreegebied en de inpassing van een nieuw bezoekerscentrum. Strootman heeft in samenwerking met FARO Architecten, als 1 van de 5 geselecteerden, de visie ‘Cradle to Cradle in de polder’ ontwikkeld.

image-part

‘Cradle to cradle in de polder’ vlecht allerlei invalshoeken in elkaar. Een nieuwe toeristische ‘loop’ met een vloeiende vorm verbindt de twee Molenkades en geeft een panoramisch uitzicht op het molengebied. Een opfrisbeurt van de onderdelen van de eeuwenoude landschappelijke watermachine zorgen ervoor dat het pure ingenieurslandschap weer helder leesbaar wordt en uitnodigend is voor grotere stromen bezoekers.

image-total

Het nieuwe bezoekerscentrum, getooid met een wilgensculptuur, is eigenzinnig van vorm, maar voegt zich door de gebiedseigen materialen en kleuren straks naadloos in het cultuurlandschap. Naast aandacht voor materieel erfgoed is er extra aandacht voor immaterieel erfgoed. Het ambachtelijk vlechten met wilgen krijgt een nieuwe impuls. Natuurlijke materialen zoals riet, vlas en wilgen, die al eeuwenlang in de streek worden toegepast, gebruiken we ook in moderne biocomposieten. Naast een rol voor professionele ontwerpers is er ruimte voor de bijdrage van lokale enthousiaste erfgoedliefhebbers.