12-04-2022

Voormalig evenemententerrein Zuidlaren op weg naar een groen woongebied

Dat de plannen voor ontwikkeling van de achterzijde van de Prins Bernhardhoeve - een voormalig evenemententerrein in Zuidlaren - leven, bewees de opkomst voor de bewonersavond op 11 april. Ruim tweehonderd mensen kwamen naar de eerste bewonersavond waar Remco van der Togt (Strootman Landschapsarchitecten), René Kuiken (René Kuiken Urbanism) en ambtenaren van de gemeente Tynaarlo open stonden voor hun wensen en vragen. De aanzet voor het stedenbouwkundig plan ontving veelal positieve reacties, met veel lof voor de hoge groene ambities voor de wijk.

'Plekken maken die passen in het landschap, maar wel spanning en dynamiek geven'

Op basis van het eerder vastgestelde SPvE ligt er een richting voor de ontwikkeling van de wijk Laarhove. Wie in de toekomst woont in deze gemêleerde, duurzame wijk, woont hier met het landschap. De natuur is hier belangrijk. Die is voelbaar, tastbaar, die ervaar je. Hier geen aangeharkte plantsoenen - het groen is natuurlijk en avontuurlijk. Kinderen hebben er de ruimte, evenals fietsers en wandelaars, want met het centrum om de hoek, kan de auto blijven staan. De bijzondere kwaliteiten van de omgeving – hoogteverschillen bijvoorbeeld – worden weer zichtbaar gemaakt.

De wijk zelf is gemêleerd, afwisselend. Er zijn buurtjes, een dorpse architectuur en er is oog voor noaberschap met typische Zuidlarense gedeelde openbare ruimte. De wijk bestaat uit goede plekken met diverse invulling en levendige straten. In Laarhove ervaar je verschillende sferen, gerelateerd aan de natuur: er zijn vensters op het landschap, woningen staan er met de voeten in het groen. Hier woon je tussen de coulissen of in compacte clusters aan de randen van het bos. Maar altijd in en nabij het groen.