22-06-2023

Kijken met andere ogen

Barendrecht bruist. Waar nu nog de internationale groente- en fruithandel en expeditie plaatsvindt, komt pal naast het station een natuurinclusieve, gezonde, autoluwe wijk. Ontwikkeld door Emborion met de gemeente Barendrecht. Wonen, werken, leren en recreëren. Het kan zo meteen allemaal in het Fruitpacking District, onderdeel van de nieuwe wijk De Stationstuinen. Hier zijn een groene omgeving, gezondheid en voeding thema’s die wij ook doorgevoerd hebben in ons inrichtingsplan voor de openbare ruimte. En dan is het geweldig om te zien hoe een jonge generatie - wie weet… mogelijk toekomstige bewoners – de wijk en plannen ervaren.

We namen derdejaars leerlingen van het plaatselijke OZHW College mee over de locatie tijdens hun laatste groenles van het schooljaar. Groen, bloemen, koken en dieren zijn de onderwerpen waar het in een groenles over gaat. Voor ons mooie aanknopingspunten. Want hoe is het om bijvoorbeeld eens over de locatie te lopen met het oog van een ecoloog. Dan blijkt die suffe blusvijver opeens heel veel leven te bevatten met waterkevers, waterjuffers, muggen, libellen en slakjes. Als je goed kijkt, zie je van alles. En dan blijkt zo’n vijver ecologisch heel succesvol. En hoe kijk je met de ogen van een landschapsarchitect? Die paar bomen die er staan, blijken het heel goed te doen. Dat is niet aan toeval te wijten en kun je gebruiken in je ontwerp. En dat deden de leerlingen dan ook. Aan ontwerpimpressies voegden zij hun eigen wensen toe voor de locatie.

Een prachtige plek in het Fruitpacking District, en een plek die aansluit bij de thema’s groen, gezond en voeding, is de moestuin bij café Clementine, omzoomd door een bloemenkruidenstrook. Hier plukten de leerlingen bloemen. En hé, wat op het oog lijkt op standaard bermbeplanting, blijkt bij nader inzien, eenmaal in vazen, veel interessanter te zijn. Kijken met andere ogen. Dat geldt op zo’n dag niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ons. Want voor wie ontwerpen we? De leerlingen waren er duidelijk in: de ontwerpers liggen op koers!