17-01-2021

Werk in uitvoering bij landgoed Brakel

In 2018 maakten we een ontwerp voor het Gelderse landgoed Brakel. Een landgoed, verscholen achter de hoge Waaldijk. Het eeuwenoude statige landhuis en het aangrenzende terrein had de afgelopen vier decennia aan kwaliteit ingeboet. Het gebouw, interieur en landschap waren weliswaar sleets geworden – toch waren zij nog altijd van grote waarde voor de omgeving. Voortvloeiend uit de opdracht aan Strootman Landschapsarchitecten om een kwaliteitsimpuls te geven aan het landgoed, hoopte Geldersch Landschap & Kasteelen ook voor het gebouw weer een bruisende bestemming te vinden. Een succesvolle aanpak, want inmiddels is er een partij gevonden die het gebouw weer een nieuwe, publiekstoegankelijke, invulling gaat geven.

Het landschappelijk ontwerp van Strootman Landschapsarchitecten is de fase van de tekentafel ruim voorbij. De bolling in de terp op het voorterrein van het landhuis is inmiddels aangevuld. De sierlijke waterpartij en het eiland zijn hersteld en als één geheel verbonden met de greppel rond de weide. Binnenkort zullen hier ook drie bruggen voor ontworpen worden. Op het eiland zijn bomen aangeplant, die samen met nieuwe boomgroepen op de terp en langs de waterpartij, het landhuis af en toe aan het oog onttrekken en daardoor spannender maken.

Dankzij de kwaliteitsimpuls werd ook een nieuwe bestemming gevonden voor het landgoed

Tijden veranderen. En het asfalt van de toegangsweg en het parkeerterrein, mocht dan ooit heel functioneel zijn - nu kijken we daar anders tegenaan. Veel asfalt wordt verwijderd. Om van de weg toch een mooi onderdeel van het landgoed te maken, wordt uit het asfalt een sierlijke smalle weg gezaagd. Parkeerhavens en onnodige verbredingen verdwijnen, waardoor er meer aandacht uitgaat naar het park. Rondom het huis komt een alzijdig terras: een knipoog naar het steeds wisselen van voor- en achterzijde in de loop van de geschiedenis.