08-09-2022

Landschapsbiografie Kalmthoutse Heide beschikbaar voor breed publiek

Natuurlijk, een landschapsbiografie maak je met een doel. En meestal is dit om goede keuzes te kunnen maken bij het opstellen van een visie, gericht op toekomst en ontwikkeling. Zo werkten we ook aan de opdracht om een landschapsbiografie te maken voor het Grenspark Kalmthoutse Heide, een natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Hier is de landschapsbiografie de basis voor verdere visievorming als kandidaat Nationaal Park Vlaanderen en voor het streven naar de Nieuwe Standaard Nationale Parken in Nederland.

Maar de opdrachtgever zag de potentie van de landschapsbiografie ruimer. Namelijk als een inspirerend document dat verleden en heden van het uitgestrekte natuurgebied onder de loep neemt en interessant is voor een brede doelgroep van bewoners, boeren en recreanten. Grenspark Kalmthoutse Heide heeft de landschapsbiografie nu via de site beschikbaar gemaakt. Ook is de printversie verkrijgbaar.

Shera van den Wittenboer die vanuit Strootman Landschapsarchitecten samen met Hesselteer de landschapsbiografie samenstelde, is blij dat de kennis over dit bijzondere gebied ontsloten wordt. “Het is een uniek gebied waarvan de landsgrens meermaals het toneel geweest is van veldslagen. Daar zie je de sporen nog altijd van in het landschap. De grens die werd getrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog met de dodendraad, leeft vooral voort als immaterieel erfgoed, in herinneringen. Maar het gebied vormt ook de grens tussen de Kempen, een zandlandschap, en de Scheldevallei, met vruchtbare kleigronden. Je vindt er daardoor heel veel verschillende landschappen en natuurgebieden vlak na elkaar, elk met eigen erfgoedwaarden.”