16-01-2023

Masterproject Tessa Schouten genomineerd voor AHK-Eindwerkprijs

In 2022 studeerde collega Tessa Schouten af aan de Academie voor Bouwkunst Amsterdam met haar masterproject The Island of Silence. Haar project is nu genomineerd voor de Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Op 26 januari is de uitreiking in De Melkweg live en via een livestream te volgen. Op die dag kun ook jij vanaf 16.00 uur stemmen voor de publieksprijs.

Van trauma naar trots: The Island of Silence – Alderney’s geschiedenis weer laten spreken

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd al snel duidelijk dat het Kanaaleiland Alderney - behorend bij de Britse kroon, maar op slechts zestien kilometer voor de kust van Frankrijk gelegen - in Duitse handen zou gaan vallen. Dit leidde tot de evacuatie van bijna alle eilandbewoners. Zij zouden de oorlogsjaren doorbrengen in het Verenigd Koninkrijk. Slechts honderden van hen keerden uiteindelijk terug naar het eiland waar de Duitsers in de oorlog vier kampen bouwden voor dwangarbeiders. Tot op de dag van vandaag is dit voor vele bewoners een pijnlijke geschiedenis die bij voorkeur verzwegen en weggestopt wordt.

‘Maar bedenk eens wat jij zou doen als zou blijken dat er in jouw achtertuin een concentratiekamp had gezeten?’, vraagt Tessa ons. ‘Sommige mensen zouden de behoefte voelen om iets met die geschiedenis te doen, terwijl anderen zich schamen en het liever stil proberen te houden. Dit is precies het dilemma waar de inwoners van Alderney mee worden geconfronteerd bij de geschiedenis van hun eiland en hun oorlogserfgoed.

Als landschapsarchitect stel ik een zachte oplossing voor. Dus geen opzichtige gebouwen, musea of paviljoens, en geen autonome kunstwerken, maar het landschap het verhaal laten vertellen van de duizenden dwangarbeiders die op het eiland waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met drie nieuwe herdenkingslandschappen onthul ik een verborgen verleden, zodat het eiland van de stilte zijn geschiedenis weer durft te laten spreken.’