20-01-2023

NL Veganland winnend project Oproep EFL-Stichting 'Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld'

De drie winnende teams van de 'Open Oproep Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld', gedaan door de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, zijn bekend! We zijn er trots op, daar één van te zijn. Onder leiding van Arjen Venema (Strootman Landschapsarchitecten) en Jan Willem Erisman (expert landbouwsystemen Universiteit Leiden) gaat het team Nederland Veganland het komende jaar aan de slag met een radicale denkoefening: stel, het is in Nederland verboden om grond te gebruiken voor de productie van veevoer, vlees of zuivel. En het is ook verboden om veevoer te importeren. Wat zou dat kunnen betekenen voor klimaatrechtvaardigheid?

Het wordt een interessant jaar, waarin de twee andere winnende teams onderzoeken hoe bij toenemende vraag en teruglopende beschikbaarheid van schoon oppervlakte- en grondwater de winning van en toegang tot (drink)water rechtvaardig kan verlopen #RechtvaardigDrinkwaterlandschap en hoe het klimaat van de komende eeuw gaat bepalen waar en hoe we wonen #HumanityOnTheMove.

De drie projecten, die ieder € 50.000 krijgen om het projectvoorstel uit te werken, werden gekozen omdat zij de meest actuele en urgente thema’s rondom schaarste adresseren: voedsel, drinkwater en een dak boven je hoofd.

Foto van de drie winnende teams met dank aan de EFL-stichting