23-04-2020

Opnieuw opdracht voor bouwblok en tuin Leeuwesteyn

Na het succes van Leeuweplaats, gaan Strootman Landschapsarchitecten en FARO architecten nu ook bouwblok Lindehof ontwerpen. Dit is met Leeuweplaats onderdeel van het ensemble Leeuwesteyn, Leidsche Rijn. Dit project met 40 koopwoningen op de kruising van de fietsroute naar de Dafne Schippersbrug en het Willem-Alexanderpark, krijgt een fraaie buitenrand en een intieme binnenkant. In het programma is voor diverse categorieën een passende eengezinswoning.

Het hoogteverschil binnen het bouwblok van 2 meter (!) is ingezet om een slimme parkeeroplossing in het binnengebied te realiseren. Dit creëert ruimte voor tuinen en een fraaie, rolstoel-toegankelijke, groene route door het blok. Deze groene ‘slang’ verbindt alle ruimtelijke elementen. De nestplekken die in de bebouwing van Lindehof komen voor zwaluwen en vleermuizen, krijgen een aanvulling in de voedselvoorziening in de hof: een gedekte tafel met planten en bomen waar insecten dol op zijn. In de afgebakende lusthof komt een grote winterlinde vol honing. De parkeerhof krijgt een mix van kleinere inheemse en kleurrijke bomen. De houten slang en alle erfafscheidingen krijgen bloeiende klimplanten die nog meer insecten aantrekken.

Lindehof wordt een groene oase voor mens en dier

Bij het ontwerp van het woonblok is optimale aandacht voor circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hemelwater wordt ter plekke verwerkt en blijft beschikbaar voor bewatering van het groen. De collectieve delen van het ontwerp worden groen en schaduwrijk ingericht. Samen met groene erfscheidingen, bergingsdaken en plantenbakken op terrassen gaan deze hittestress tegen. Zo levert Lindehof een goede bijdrage aan de duurzame verstedelijkingsopgave van de gemeente Utrecht.

Binnen team Lindehof werkt Strootman Landschapsarchitecten met Ooms Wonen (ontwikkeling en realisatie); FARO architecten (integraal ontwerp, advisering duurzaamheid en duurzame verstedelijking); Merosch (advies over duurzaamheid, circulariteit en installaties) en Beumer Garantiemakelaars (marktadvies, positionering en verkoop).