12-02-2021

Reuversweerd: geborgenheid, afwisseling en kwaliteit

Iedere buitenplaats is uniek, met een eigen verhaal en keuzen die zijn gemaakt door individuen, als een uiting van persoonlijke opvattingen en smaak. Dat geldt zeker ook voor Reuversweerd, in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen. Reuversweerd groeide van klein boerenbedrijf met een herenhuis en park naar een grootschalig agrarisch bedrijf. Het bedrijf is beëindigd en landhuis en boerderij worden nu gerestaureerd. Buitenplaats Reuversweerd BV gaat aan dit verhaal een interessant, nieuw hoofdstuk toevoegen: een plek van ontmoeting en reflectie. Strootman Landschapsarchitecten heeft opdracht gekregen voor het parkherstel en de inpassing van de nieuwe functie in het landgoed.

Nieuwe laag geeft toekomst aan tuin en park als buitenplaats voor ontmoeting en reflectie

Aan de historie - vertrekpunt voor het parkontwerp – zullen we elementen toevoegen met een hedendaagse vormgeving. We streven daarbij nadrukkelijk naar een ingetogen, poëtische en sfeervolle omgeving, met heldere lijnen, een vanzelfsprekende organisatie, en een afwisseling van verschillende parksferen, als kamers in een gebouw. Het nieuwe programma van het park is mede sturend voor het ontwerp. Een belangrijke plek is die waar nu de grote schuren staan. Met het verdwijnen van functie en op termijn ook de schuren zelf, biedt dit een kans om het nieuwe programma – zeven appartementen voor gasten – te situeren. De buitenplaats Reuversweerd heeft van oudsher verschillende parkonderdelen met ieder een geheel eigen sfeer en samenstelling. In de toekomstige buitenplaats onderscheiden we zeven sferen, waarmee een interessante afwisseling ontstaat voor wandelaars.

In het verder uit te werken ontwerp is veel aandacht voor de privacy van de gasten. Rust, harmonie en stilte zijn belangrijke waarden van het nieuwe Reuversweerd. Hierbij passen stilteplekken in het park en een ‘hortus conclusus’, die een monastieke ervaring mogelijk maakt. Een historische wandeling wordt nieuw leven ingeblazen, en doet alle stilteplekken aan. Het wandelen zelf biedt bovendien ruimte voor overpeinzen als onderdeel van de zoektocht naar reflectie.

Het park als geheel is een enclave met een zekere afstand tot de dagelijkse werkelijkheid. Daarvoor is een beschermende, vertrouwde, rustgevende, zachte setting nodig, die de deelnemers uitnodigt tot contemplatie. Het park en de verschillende parkonderdelen zijn primair bedoeld om te wandelen en te mijmeren. Dat betekent dat alle dagelijkse logistiek zo veel mogelijk buiten het zicht en het park plaats zullen vinden.