10-07-2023

Recreatieterrein Salmsteke officieel geopend

‘Dit is een plek waarvan we als gemeente al heel lang zeiden: daar moeten we meer mee doen.’ Gerrit Spelt, wethouder in Lopik is enthousiast over de nieuwe zwemplek op recreatieterrein Salmsteke. De plek is nu officieel open. De boothelling was al eerder klaar. Het fietspad wordt druk gebruikt. Met het mooie weer is ook de zwemplas in trek. En ja, die is nu nog wat kaal en duidelijk een ‘work in progress’ (de klei die vrijkwam bij het graven van de zwemvijver ligt klaar voor de dijkversterking). Maar wie hier over een paar jaar is, weet niet wat hij ziet, aldus directeur Leon Nieuwland van het project Sterke Lekdijk. De uiterwaard bij Salmsteke, waar de zwemplas onderdeel van is, zal zich de komende jaren ontwikkelen tot een interessant natuurgebied. Enkele dieren namen daar alvast een voorschot op. In de nevengeul, gegraven ter versterking van dynamische riviernatuur, zijn al sporen van bevers gevonden. 

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werkt onder de noemer ‘Sterke Lekdijk’ aan het versterken van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Daarnaast is het waterschap binnen het Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL) ook een van de partijen die sinds 2015 met elkaar werken aan de ontwikkeling van de uiterwaard, grenzend aan de dijk bij Salmsteke. Wij maakten  in opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in samenwerking met WSP het ontwerp voor de uiterwaard. Deze kreeg een toekomstbestendige ecologische invulling met natte en droge natuur en ruimte voor recreatie.

Op de foto  een ijzeren anker dat werd gevonden tijdens het graafwerk en bij de officiële openstelling van de plas onthuld werd.