01-02-2023

Bouw eerste fase woningen Kwadijkerpark Purmerend van start

Aan de rand van Purmerend verrijst een bijzonder project. Zorginstelling Prinsenstichting, woningcorporatie Rochdale en gebiedsontwikkelaar AM werken samen met de gemeente aan een gebied waar wonen en zorg op een bijzondere manier samengaan. Strootman Landschapsarchitecten maakte met Sweco het Definitief Ontwerp voor het park en openbare ruimte. Met de feestelijke onthulling van een insectenhotel werd stilgestaan bij de start van de bouw van de eerste fase woningen in het Kwadijkerpark.

Het Kwadijkerpark ligt in het noorden van Purmerend en is in de jaren 80 ontwikkeld als instellingslocatie. Na ruim 30 jaar wordt het verouderde terrein herontwikkeld. De Prinsenstichting krijgt zorggebouwen aan de rand van het terrein. De vrijkomende ruimte in het park wordt een autoluwe, parkachtige omgeving met daarin 340 woningen. Een inclusieve wijk waar cliƫnten en bewoners met elkaar leven in een groene, parkachtige omgeving.

Het Kwadijkerpark beschikte met het aanwezige groen over een grote kwaliteit, die het vertrekpunt is geweest voor het stedenbouwkundig ontwerp. De nieuwe woningen zijn in samenhang met de parkstructuur ontworpen. In ons ontwerp hebben we veel aandacht besteed aan de overgang van park naar private tuinen. Het park wordt versterkt door er nieuwe bomen aan toe te voegen. Het maaiveld krijgt een zachte invulling, met veel mogelijkheden voor infiltratie van regenwater, bloemenvelden en kleinschalige speelaanleidingen. Vanaf de entrees en de randen van het terrein zijn er mooie doorzichten ontworpen door het park. De huidige paden zijn smal en hebben een slingerend verloop. Dit vormde de basis voor een romantisch park met doorkijkjes en prachtige plekken.