22-01-2021

Bekijk de tentoonstelling Meteopolis tijdens een virtuele tour

Klimaatverandering stelt de wereld voor grote nieuwe uitdagingen. De klimaattrends en de effecten ervan staan hier niet ter discussie. Hoe we ernaar handelen, is waar het om gaat. Strootman Landschapsarchitecten en De Zwarte Hond kregen van Rotterdams Weerwoord samen met drie andere ontwerpbureaus de opdracht hun droom voor de stad Rotterdam voor 2060 in installaties vorm te geven, ieder met een andere combinatie van onzekere sociale en economische factoren als kader.

De vier installaties zijn nu – dankzij een virtuele tour – voor iedereen te zien op de tentoonstelling Meteopolis. Scroll met een nieuwsgierige open blik door de dromen die wij en andere ontwerpers maakten en vraag je af: hoe ziet Rotterdam eruit, in 2060?

"Flatten the curve stimuleert de stad zich als collectief in te zetten om problemen bij de bron aan te pakken"

Gezamenlijk schetsen wij in ‘Flatten the curve’ een aantrekkelijk scenario voor een duurzaam en klimaatadaptief Rotterdam op weg naar 2060. Het stimuleert de stad om zich als collectief in te zetten de problemen bij de bron aan te pakken. Tegelijkertijd gaat de leefkwaliteit van inwoners er aanmerkelijk op vooruit. Rotterdam kan daarmee vele andere steden in Nederland en daarbuiten inspireren ‘Flatten the curve’ laat zien dat als we nú onze economie en maatschappij ombuigen naar een duurzame maatschappij, de klimaatverandering en de effecten daarvan kunnen afvlakken. Natter en warmer zal het zeker worden, maar voor vier deelgebieden hebben de makers van de plannen geschetst hoe de gevolgen minder heftig zijn, als Rotterdam nu gaat aanpakken.


Meteopolis is onderdeel van de 9e editie van de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam). Meteopolis gaat naast de Droom-scenario’s ook in op ‘Doen’ en ‘Dialoog’. Ook is er een making-of documentaire gemaakt, zijn er teksten geschreven door Vers Beton en etsen gemaakt over de inhoud van de scenario’s. Bekijk hier een beeldverslag van de tentoonstelling, gemaakt door Jan de Groen in opdracht van Weerwoord.

Bert Wijbenga, lid van het Rotterdamse College bezocht de tentoonstelling: “Deze tentoonstelling over klimaatadaptatie inspireert, maakt ongerust en het dwingt tot een gesprek over: zijn we wel goed bezig en zijn we er klaar voor? Want als we doorgaan hoe we nu leven en investeren, dan gaat het klimaat ons nog heel vervelend verrassen. Deze tentoonstelling leidt tot discussie en hopelijk ook tot de gewenste actie.”