24-02-2022

Raad Zaandam bespreekt donderdag visie Hembrugbos

Hembrug in Zaandam is altijd een spannend en stoer terrein geweest. Op dit moment bevindt het terrein zich middenin de transformatie van een afgesloten gebied naar een geweldige nieuwe plek voor werken, wonen, recreëren én cultuur. Karakteristiek voor het terrein zijn niet alleen de industriële gebouwen, maar ook het Hembrugbos, sinds 2020 in eigendom van de gemeente. De visie die wij in samenwerking met Simon Klingen in opdracht van Zaanstad maakten voor de ontwikkeling van het bos, wordt donderdag a.s. besproken door de gemeenteraad.

Onze visie  is opgebouwd uit vier thema’s: toegankelijkheid, cultuurhistorie, ecologie en behoud karakter.

Wethouder Wessel Breunesse is enthousiast over de visie: “Dit bos is uniek voor Zaanstad en ecologisch waardevol. Een deel van het bos willen we openbaar toegankelijk maken voor bezoekers, om te kunnen genieten van de bijzondere natuur. Het monumentale Plofbos willen we juist minder toegankelijk houden. De ecologische waarde willen we versterken en het bos vergroten door bomen te planten en door te laten lopen door de woongebieden. Zo wordt het Hembrugterrein nog aantrekkelijker voor toekomstige bewoners, bezoekers en ondernemers.”

Strootman Landschapsarchitecten werkt voor de ontwikkeling van Hembrug in een ontwerpteam onder leiding van BURA urbanism samen met Venhoeven CS, GROUP A, Goudappel Coffeng and Bouwfysica en de gemeente Zaanstad.