Strootman Landschapsarchitecten 20 jaar!

Jubileumfeest

Twintig jaar Strootman Landschapsarchitecten. Dat vierden we met opdrachtgevers, samenwerkingspartners, (oud)collega’s en vele anderen op 30 juni bij Paviljoen Puur, een fort van de stelling van Amsterdam. Bijpraten, kubb spelen, beach ball, dansen, een vegan walking dinner. Het was er allemaal. En uiteraard een speech!

Locatie

Paviljoen Puur, Diemen

Partners

I.s.m. Jeannette van Zeijl (bloemen) en Pieter Kers (fotografie)

Uitvoering

30 juni 2022

Na een loopbaan bij Grontmij en Bureau B+B startte Berno op 1 april 2002 ons bureau. 'Een flitsende start met projecten voor de Langstraat en de Veghelse kerkdorpen. In 2003-4 de landschapsvisie voor de Drentsche Aa die ons als bureau echt op de kaart zette. Daarna werkten we aan grote gebiedsontwikkelingen zoals Wieringerrandmeer, Meerstad Groningen, Westflank Haarlemmermeer en Vliegveld Twente. In de crisis van 2010-2012 gingen we van twaalf medewerkers terug naar vier. In 2011 verhuisden we van het KNSM-eiland naar het huidige pand in het Funenpark. Tijdens het 10-jarig jubileum in 2012 presenteerden we ons boek ‘Strootman – Strategies for the sublime’.

image-part
image-part

Met projecten als een landschapsontwerp voor de Markerwadden (in competitie tweede geworden) en Ooijen-Wansum (idem) hielden we het hoofd boven water. En vanaf 2013 ging het weer in opgaande lijn en groeien we. Veel werk aan complexe waterprojecten uit het Deltaprogramma. Berno was van 2016-2020 naast zijn werk voor het bureau Rijksadviseur voor het landschap. Dat zwengelde de visie van het bureau op de complexe hedendaagse opgaven aan. 

We doen nu interessant ontwerpend onderzoek zoals Ontspannen NL en Klimaatadaptieve Waddenkust. Daarnaast ook complexe integrale plannen voor de A7-zone in Groningen/Hoogezand en de Oostflank van de stedelijke regio Tilburg-Breda. Groenplannen voor Groningen en later Assen. Complexe uitvoeringsgerichte projecten zoals de omvangrijke inbreidingslocatie Stationstuinen Barendrecht, Hembrug Zaandam, Op Stoom in Goor. En nog steeds grote rivierenprojecten en andere complexe klimaatadaptatieprojecten. Nationale Parken nieuwe stijl, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Verstedelijkingsstrategieën. En heerlijke ambachtelijke projecten gericht op uitvoering zoals het Overpark van Twickel, landgoed Reuversweerd aan de IJssel en Park Sonsbeek in Arnhem.

image-part

Op dit moment denken we na over een nieuwe bureaustructuur met meer partners en mogelijk een andere locatie - want de groei zet door en de opgaven waarvoor we als land staan zijn groot. We danken onze opdrachtgevers die ons al deze jaren vertrouwen hebben geboden om te werken aan een mooier Nederland en soms erbuiten. Op naar de komende twintig jaar!'