10-01-2023

Ondertussen in Landschapspark Pauwels…

Vier jaar geleden maakten we samen met de tien partners van Landschapspark Pauwels een masterplan voor het landschap tussen Tilburg en de Loonse en Drunense Duinen. Een 6500 ha. groot gebied met een imposante culturele geschiedenis en ecologisch interessante kwaliteiten, maar ook de nodige uitdagingen. De druk van de stad (Tilburg) op het agrarische landschap is groot. En de ruimte voor nog meer woningen en bedrijven is beperkt. Met het masterplan voor Landschapspark Pauwels is een strategie uitgezet om het werken aan actuele opgaven in te zetten als vliegwiel voor het creëren van een aantrekkelijker landschap.

Het beleefbaar maken van de cultuurhistorie en het vergroten van de recreatieve kwaliteit zijn belangrijke onderdelen van het masterplan. In het masterplan stelden wij o.a. voor om een herkenbare route te maken dwars door alle verschillende landschappen van Pauwels heen. Een route die stad en landschap verbindt en allerlei interessante plekken aandoet. Dat kan per fiets via de fietsroute Pauwels Onderweg. Aanvullend is er nu – dankzij de werkgroep Pauwelspad - een route voor wandelaars: het heerlijk Pauwelspad.

Benieuwd welke stappen er nog meer gezet zijn in de uitvoeringsagenda voor het gebied? De site van de gemeente informeert over masterplan, projecten en parels van Landschapspark Pauwels.