Boer doet leven - portretten van landschapsboeren

Hoopvolle, inspirerende verhalen

De Nederlandse landbouw staat op een keerpunt. Steeds meer mensen beseffen dat het echt anders moet: duurzamer, met meer aandacht voor biodiversiteit, dierenwelzijn en het landschap. De roep om een landbouw die zorgvuldig omgaat met de kwaliteit van water, bodem en lucht wordt groter. Het boek 'Boer doet leven' vertelt de positieve, hoopvolle en inspirerende verhalen van 20 landschapsboeren. Het idee kwam van Berno Strootman en Caspar Janssen. Berno Strootman nam in 2020 vanuit het College van Rijksadviseurs het initiatief voor het boek.

 

Locatie

20 agrarische bedrijven in Nederland

Opdrachtgever

College van Rijksadviseurs

Partners

Team: Jantien de Boer, Harry Cock, Caspar Janssen, Mariola López, Sarah Wong, Berno Strootman

Ontwerpjaar

2020

Uitvoering

2020

Onze landbouw is productiever dan ooit. Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest en de keuze is enorm. Maar alles heeft zijn prijs. De kwaliteit van ons landschap is teruggelopen, we hebben een stikstofprobleem. Het leven in de bodem is dramatisch achteruitgegaan. De roep om een landbouw die zorgvuldig omgaat met de kwaliteit van water, bodem en lucht, met oog voor dierenwelzijn, wordt groter. Landbouw in verbinding met het landschap.

image-part
image-part

Veel boeren willen best mee in die ontwikkeling, maar zijn onderdeel van een complex systeem dat veranderen moeilijk maakt. Toch zijn er overal in ons land al pioniers die aantonen dat het kan. Vernieuwers die niet alleen voedsel produceren maar ook een aantrekkelijk landschap.

In dit boek staan deze landschapsboeren in de schijnwerpers. Twintig boeren, geportretteerd in de landschappen die ze produceren, vertellen in dit boek een positief, hoopvol en inspirerend verhaal. Zij zijn voorlopers die bloemrijke akkerranden, houtwallen, heggen en hagen rol geven in hun bedrijfsvoering. Met volop kansen voor insecten, vogels én mensen.

image-total

Het Nederlandse landschap mag dan vooral onder invloed van de intensieve landbouw zijn uitgekleed, deze boeren laten zien hoe prachtig het weer kan worden. De boer van de toekomst bestaat al! 

Foto's op site: Harry Cock

Gerelateerde projecten