Bruggen landgoed Scherpenzeel

Nieuwe sieraden voor een park op leeftijd

Ons ontwerp voor de bruggenfamilie voor het huispark van Landgoed Scherpenzeel bouwt voort op de sierlijke decoratie en detaillering van de gebouwen. Net als in de gebouwen is er voor het ontwerp uitgegaan van een aantrekkelijk evenwicht tussen de rust van een eenvoudige hoofdopzet met een verfijnde ornamentering.

Locatie

Scherpenzeel, Gelderland

Opdrachtgever

Stichting Landgoed Scherpenzeel

Partners

Olde Hanter Bouwconstructies en Geldersch Landschap & Kasteelen

Ontwerpjaar

2017-

Bruggen zijn de sieraden van een park: ze brengen verfijning, zorgen voor oriëntatie en brengen samenhang aan in het park. In het huispark van Landgoed Scherpenzeel is een wandelbrug over de vijver voor het huis verdwenen en zijn twee wandel- en fietsbruggen over de Lunterse Beek aan vervanging toe.

image-part
image-part

Het huispark is halverwege de 19e eeuw ontworpen door S.A. van Lunteren in Engelse landschapsstijl. Het parkontwerp bevat typische kenmerken als gebogen lanen, vergezichten, open weiden, hier en daar beplant met een solitaire boom en grote, vloeiend verlopende waterpartijen met daar omheen een wandeling. Kenmerken van de Engelse landschapsstijl zijn tevens terug te vinden in de vele elementen en verfraaiingen op het landgoed en de gebouwen. De architectuur van de gebouwen is royaal gedecoreerd en geeft het landgoed een rijke, elegante uitstraling.

De wandelbrug in het huispark van Huis Scherpenzeel zal bestaan uit een gebogen stalen hoofdvorm die over het water gaat. De brugleuningen worden gevormd door gebogen stalen strips die verwijzen naar de plantenwereld en de op het landgoed voorkomende sierlijke vormentaal. Dit verfijnde ontwerp past goed in het eveneens verfijnd ontworpen huispark en zal het eerste onderdeel zijn van een samenhangende bruggenfamilie voor het landgoed.

image-part
image-total

De twee wandel- en fietsbruggen over de Lunterse Beek krijgen dezelfde sierlijke brugleuningen. De bruggen worden gepoedercoat in een frisse, witte kleur die ervoor zorgt dat de bruggen mooi afsteken tegen de beplanting.

Gerelateerde projecten