Hortus Veemarkt Utrecht - Ontwerp binnentuin bouwblok

Sfeervolle binnenwereld met natuurlijke, weelderige inrichting

Ontwerpen voor bewoners, is voor ons zoveel mogelijk ontwerpen mét bewoners. Voor ons ontwerp van de binnentuin van een bouwblok in Veemarkt Utrecht, polsten we met modellen, referentiebeelden en enquêtes wat de wensen waren voor inrichting en beheer. De toekomstige bewoners kozen voor een glooiend maaiveld met een natuurlijke, weelderige inrichting met veel bloemen en bloeiende bomen. Een wadi vangt het water van de daken en privétuinen op, en een halfverhard pad slingert tussen de heuvels door. 

Locatie

Veemarkt, Utrecht

Opdrachtgever

Ooms Bouw & Ontwikkeling

Partners

In samenwerking met: Ooms Bouw & Ontwikkeling, FARO architecten, Beumer Garantiemakelaars, Van Ginkel

Oppervlakte

3000 m2

Ontwerpjaar

2015-2016

Uitvoering

2016-2017

Om te peilen wat de wensen waren van bewoners organiseerden we twee bewonersavonden. Met behulp van modellen, referentiebeelden en enquêtes peilden we wat de wensen waren.
De voorkeur werd gegeven aan een glooiend maaiveld met een natuurlijke, weelderige inrichting met onder andere bloemen en bloeiende bomen. Ook gaven de bewoners aan dat ze het beheer willen uitbesteden aan een externe partij.

image-part
image-total

De glooiende binnenwereld van de binnentuin bestaat uit 4 heuvels, waarin de ondergrondse parkeergarage is opgenomen. De beplanting is weelderig en bestaat uit drie delen: vaste planten op het parkeerdek, vochtminnende planten in de wadi en een zone met bloemen en bollen. Tussen de heuvels slingert een pad bestaande uit halfverharding. Dit pad sluit aan op het klinkerpad dat rondom de tuin loopt en de private achtertuinen ontsluit. 

image-part

Een wadi vangt het water van de daken en privétuinen op. Tussen de private tuinen en de binnentuin bevindt zich een brede gemengde haag van 1.20 m hoog in combinatie met een begroeid scherm. De binnentuin is rondom verlicht, door middel van verlichting op de tuinschuurtjes en bij de entrees.

image-total

Voor de uitwerking van het ontwerp en de realisering van de binnentuin werd een bouwteam samengesteld, dat onder andere bestond uit groenaannemer Van Ginkel, Faro Architecten en Strootman Landschapsarchitecten.

Gerelateerde projecten