Park La Caisserie

Door het verdwijnen van een oude kistenfabriek (caisserie) ontstond met het vrijkomende binnenterrein van ruim 6.000 vierkante meter, een mogelijkheid om een verborgen, groene oase aan de buurt toe te voegen. Ons ontwerp kwam er op basis van een gewonnen prijsvraag.

Locatie

Ans, Liège, België

Opdrachtgever

Commune d’Ans

Partners

AEP/Aural en Bureau d’études Greisch

Oppervlakte

Fase 1 6.300 m2 / Fase 2 4.600 m2

Ontwerpjaar

2010-

Uitvoering

2013-2014

Ans, een zelfstandig stadsdeel van Liège kreeg een uitgelezen kans. Toen de oude kistenfabriek verdween, kwam er ruimte voor een park. Het nieuwe park La Caisserie ligt tussen de achtertuinen van de buurt en is opgebouwd rond twee bestaande betonvloeren van de voormalige fabriekshallen. Deze werden getransformeerd en samen met andere architectonische restanten opgenomen in het ontwerp. 

image-part
image-part

In ons ontwerp zijn de drie entrees uit verschillende richtingen in het park met de woonbuurt verbonden. Deze entrees zijn deels groene gangen, met elk hun eigen karakter. In de noordelijke entree zijn de vijf meter hoge kolommen en spanten van één van de fabriekshallen opnieuw gebruikt voor het maken van een pergola.

De te behouden muren rond het park kregen openingen waarvoor we nieuwe hekken en poorten hebben ontworpen. Vensters om de nieuwsgierigheid van voorbijgangers aan te wakkeren. Een deel van de betonnen fabrieksvloer is hergebruikt als verharding in het park. Hier zijn stukken uitgezaagd om planten te laten groeien en om de vorm te verbijzonderen. De begane grond van het leegstaande woonhuis aan de Rue de l’Yser is omgevormd tot parkentree. De entrees vormen de poorten en versterken het klassieke idee van de omsloten tuin.

image-total

Het park nodigt uit tot gebruik met zijn speeleilanden van gras en een speelplaatsje. In het parkje valt veel te ontdekken: mini-tuintjes in de betonvloeren, de rotstuin, de begroeide pergola, verschillende texturen en de fraaie bloeiende beplanting.

Gerelateerde projecten