Chaumont - een muzikale tuin

Un hommage à Lady Day

Voor het tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire hebben wij in het kader van een open prijsvraag een poëtische tuin ontworpen. Van de ruim 300 inzendingen zijn er 25 gerealiseerd. Het festivalthema van 2010 was 'Body & Soul'. Wij hebben daar invulling aan gegeven door een eerbetoon te ontwerpen aan de legendarische jazz-zangeres Billie Holiday (Lady Day). Body & Soul is een van haar bekendste songs.

Locatie

Chaumont-sur-Loire, Frankrijk

Opdrachtgever

Festival International des Jardins

Oppervlakte

200 m2

Ontwerpjaar

2009-2010

Uitvoering

2010

De tuin annex jazzlounge ‘Un hommage à Lady Day / a musical garden’ bevat poëtische verwijzingen naar het korte maar bewogen leven van Billy Holiday: In een witroze bloemenzee, waarin papaver een hoofdrol speelt, staan een verlaten zwartgelakte piano en een microfoon op een standaard. Vanuit de piano zweeft zacht het klassieke jazznummer ’'Body & Soul' over de bloemenweelde.

image-part
image-total

De schil van de tuin is krachtig en zwart, het hart is zacht en roze. Zwarte gordijnen omlijsten de tuin en sluiten de ruimte af van de omgeving. Bij de entree staat over de hele breedte van de tuin een klein zwart paviljoen met loungebanken. In de tuin ben je in een andere wereld, je zit op een podium en kijkt naar een tuin, als in een Japanse Zentuin.

De beplanting bestaat uit eenjarigen, die in Nederland zijn voorgekweekt om al in mei voldoende kleur in de tuin te hebben. Roze papavers vormen de hoofdnoot als knipoog naar het drugsverleden van Billy Holiday. Tussendoor bloeien andere soorten, onder andere Myosotis, Malva, Cosmos, Echinacea, Anemone, Argemone en Lavatera, zodat de tuin alle maanden bloeit.

image-part

Gerelateerde projecten