Woodland garden Kerckebosch

Tuin en bos ineen

Vertoeven in een tuin die je de indruk geeft in een bos te zijn. Dat is de ervaring van Woodland garden Kerkckebosch. De tuin is door Strootman Landschapsarchitecten ontworpen voor een huis en kavel in de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist. In deze tuin beweeg je je als bezoeker via donkere plekken en kronkelpaadjes naar lichte plaatsen. Toonzetters van tuin en ontwerp waren de al aanwezige bomen die de tuin direct bij aanplant al een volwassen aanzicht gaven. De tuin biedt naast veel groen ook enkele verblijfsplekken: eilanden en terrassen.

Locatie

Kerkebosch, Zeist

Opdrachtgever

Particulier

Ontwerpjaar

2018

Uitvoering

2019-2020

In de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist zijn in 2017 zo’n 800-1000 nieuwe woningen gebouwd. Voor één van de 45 vrije kavels heeft Strootman Landschapsarchitecten het tuinontwerp gemaakt.

image-part
image-part

In het ontwerp staat het idee van de ‘woodland garden’ centraal: een feeërieke tuin die de indruk geeft dat men in een bos vertoeft; een bos waar de bezoeker beweegt via kronkelende paden en van donkere plaatsen naar plaatsen waar er meer licht is. De bloeiende heesters en planten wekken de indruk dat er geen tuinman is aan te pas is gekomen en dat zo’n tuin spontaan is gegroeid.

De al aanwezige bomen waren het vertrekpunt van het tuinontwerp. Op de kavel stonden al verschillende volgroeide dennen, sparren, beuken Amerikaanse eiken, berken en hulst. Deze bomen hebben we zoveel mogelijk behouden. Dit waren immers de toonzetters van de tuin! Het maaiveld is ingericht als één tapijt van bloeiende vaste planten en heesters die goed gedijen in de schaduw van de bomen. De topografie van de kavel had al een zekere glooiing, en met de bouw van de nieuwe woningen, is een deel van de bodem nog iets verder verdiept. Met de vrijkomende grond zijn andere delen van de tuin weer iets opgehoogd. De beplanting van het tapijt bestaat uit grassen, varens, voorjaarsbollen en verschillende heesters, zoals Azalea, Cornus en Rhododendron.

image-total

Verspreid door de tuin liggen enkele ‘eilanden’ die als verblijfplek in de tuin kunnen worden gebruikt. Achterin de tuin en aan het huis zijn twee terrassen. Rondom de kop van het nieuwe huis is een gazon, omkaderd door beplanting en met af en toe een boom met zijn voeten in het gras. De eilanden zijn met elkaar verbonden via een klinkerpaadje. Daarnaast is er nog een smal grindpaadje waar vandaan de tuin kan worden ontdekt en onderhouden.

Gerelateerde projecten