Schetsontwerp voor de herinrichting van de Binnenrotte Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om De Binnenrotte in het centrum van de stad, nieuw leven in te blazen en om te vormen tot een citylounge. In een aantal ateliers hebben wij, in nauwe samenwerking met ontwerpers van de gemeente, een schetsontwerp gemaakt voor de herinrichting.

Locatie

Binnenrotte, Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Partners

dS+V gemeente Rotterdam

Ontwerpjaar

2012

In het centrum van Rotterdam, tussen het Pompenburg en de Blaak, ligt de Binnenrotte. Een historische plek waar de dam met sluizen zich bevindt, waaraan de stad Rotterdam zijn naam te danken heeft. Het is nu een plein zonder charme, druk en gezellig als er markt is, maar voor de rest van de tijd een kale, onaantrekkelijke vlakte. De gemeente Rotterdam wil hier een aantrekkelijk plein maken, dat past bij een levendig centrum van een grote stad als Rotterdam.

image-part
image-part

In een aantal ateliers hebben wij, in nauwe samenwerking met ontwerpers van de gemeente, een schetsontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Binnenrotte. Een ander team ontwikkelde ook een schetsontwerp. Beide ontwerpen hebben als basis gediend voor het uiteindelijke inrichtingsplan.

In ons ontwerp: ‘Eilanden in de Rotte’, worden groene eilanden van verschillende vorm en maat geïntroduceerd in de stedenbouwkundige ruimte van de Binnenrotte, en wordt de bestaande promenade met platanen verwijderd. Daardoor wordt de eenheid van de Binnenrotte versterkt en het contact van de gevels en plinten met het plein vergroot. Zo ontstaat bovendien een groenere sfeer, met veel ruimtelijke variatie, verzachting van de kille leegte, aanleidingen om te

zitten of te spel en en volop ruimte voor terrassen, de markt, tijdelijk gebruik en manifestaties.  De eilanden fungeren als stapstenen van de ene Rotteoever naar de andere. Het verhardingspatroon van gebakken klinkers ‘stroomt ’ er omheen. De eilanden zullen worden beplant met verschillende boomsoorten met aandacht voor de seizoensbeleving.

image-part
image-total

De ruimtelijke eenheid van de Binnenrotte als ontstaansbasis van Rotterdam wordt versterkt, doordat de ruimte met de eilanden wel wordt geleed, maar niet wordt opgedeeld. Ons plan biedt een tegenwicht aan de harde, rechtlijnige kaders, en appelleert aan de ‘Rotterdamse romantiek’ van Zocher en Rose.

Gerelateerde projecten