In opdracht van AtelierOverijssel hebben wij een verkennend onderzoek gedaan naar de ruimtelijke kwaliteiten van de geplande verbindingsweg A35 tussen Borne – Zenderen. De synergie tussen landschap en weg staat daarbij centraal.
In opdracht van AtelierOverijssel hebben wij een verkennend onderzoek gedaan naar de ruimtelijke kwaliteiten van de geplande verbindingsweg A35 tussen Borne – Zenderen. De synergie tussen landschap en weg staat daarbij centraal.
Locatie
Borne/Zenderen, Overijssel
Opdrachtgever
AtelierOverijssel, Project Rond-het-dorp-wegen
Partners
Toon van der Horst (Goudappel Coffeng) en Ton Schaap
Oppervlakte
500 ha
Ontwerpjaar
2007
AtelierOverijssel is een werkplaats, waarin gewerkt wordt aan verbetering en behoud van de ruimtelijke kwaliteit in de provincie Overijssel. Voor het project Verbindingsweg A35 Borne – Zenderen is door AtelierOverijssel aan Strootman Landschapsarchitecten gevraagd een ontwerpend onderzoek te doen. Dit heeft het karakter van een ‘quick scan' en is gericht op de ruimtelijke kwaliteiten van de weg; de nieuwe landschappelijke synergie tussen weg en omgeving en de ontwikkelingen die de weg in de nabije en verre toekomst oproept.
De directe aanleiding tot het nadenken over een nieuwe weg bij Borne is een rigoureuze maatregel die wordt voorgesteld in het Structuurplan Uitbreiding Borne (2002). In dat plan is namelijk besloten om een ‘knip’ te maken in de huidige provinciale weg N743 tussen 'Bornsche Maten' en het centrum van Borne.
De visie ’Ruimtelijk ontwerp verbindingsweg Borne’ schetst in drie modellen een mogelijke ruimtelijke inpassing van het wegtracé waarbij de kwaliteiten van het bestaande landschap en toekomstige ontwikkelingen worden meegenomen. We hebben zeven uitgangspunten geformuleerd waaraan de modellen moeten voldoen. Dit zijn onder andere zuinig zijn op het bestaande landschap, per saldo minder verkeer in het gebied en de weg als een structuurdrager voor stedelijke ontwikkelingen.
De drie modellen laten zien tot welke kwaliteiten de benadering als gebiedsopgave kan leiden, en welke kwaliteiten kunnen ontstaan wanneer er aandacht wordt besteed aan de nieuwe ruimtelijke kwaliteiten van de weg. Het ontwerpen van een nieuwe weg is een kans om een mooie route vorm te geven, waarbij men volop kan genieten van het landschap. Tegen de achtergrond van nieuwe stedelijke ontwikkelingen biedt een gebiedsgerichte aanpak van de aanleg van de nieuwe weg bovendien kansen om het landschap steviger te maken.
Agroforestry + 1 = 3
Klimaatadaptatie Waddenkustgebied in de 21ste eeuw
Kansen voor blijvend groengebied tussen Duiven en Westervoort
Samen aan de slag met de kust en voordelta in Zeeland en Zuid-Holland
Integraal ruimtelijk perspectief A7-corridor Groningen - Midden-Groningen
Rotterdam klimaatadaptief in 2060
Schetsontwerp voor de herinrichting van de Binnenrotte Rotterdam
Langetermijnvisie voor de Nieuwe Sluis
Toeristische visie Noordoost Brabant
Spoorbeeld - visie
Twee structuurvisies Luchthaven Twente
Landschapsontwerp voor Marker Wadden
Ontwerpvoorstellen havenkanalen Goeree-Overflakkee
Deltaplan Hoge Zandgronden: ontwerpende verkenning zoetwateroplossingen
Strategieontwikkeling Deltaprogramma IJsselmeergebied
Visie op ruimtelijke inpassing sneltram Utrecht
Toekomstscenario's voor buitenplaats Elswout
Veen en landbouw: ruimtelijke perspectieven Laag Holland
Strategische verkenning drinkwatervoorziening Overijssel
Integrale visie Stadsranden Netwerkstad Twente