In nauw overleg met het gemeentebestuur, ambtenaren, inwoners, ondernemers en wijkraden hebben wij de Structuurvisie Haaksbergen 2030 gemaakt. De gemeente heeft met deze structuurvisie een instrument om de regie te voeren over haar grondgebied.
Haaksbergen: groenste dorp van Twente
In nauw overleg met het gemeentebestuur, ambtenaren, inwoners, ondernemers en wijkraden hebben wij de Structuurvisie Haaksbergen 2030 gemaakt. De gemeente heeft met deze structuurvisie een instrument om de regie te voeren over haar grondgebied.
Locatie
Gemeente Haaksbergen
Opdrachtgever
Gemeente Haaksbergen
Partners
Gemeente Haaksbergen, inwoners en bedrijven
Oppervlakte
10.550 ha
Ontwerpjaar
2013–2015
Uitvoering
2014–2030
De ontwikkeling van Haaksbergen heeft lang in het teken gestaan van (grote) groei op vele fronten: bevolking, woningvoorraad, arbeidsplaatsen en mobiliteit. De tijden van groei zijn voorbij en op termijn zal er zelfs sprake zijn van krimp. Naast de afname van het aantal inwoners zijn ook klimaatsverandering (met gevolgen voor het waterbeheer) en het schaarser en kostbaar worden van grondstoffen van belang: op termijn zullen nieuwe energiebronnen nodig zijn. Daarnaast lijkt ons economisch systeem op de drempel van een fundamentele verschuiving te staan.
De inzet van de structuurvisie is om de bijzondere leefkwaliteit van Haaksbergen op zijn hoge niveau te houden en waar mogelijk te verbeteren. Het accent ligt op het versterken van de cultuurhistorische kwaliteiten en het groene karakter. Daarmee zijn de huidige inwoners en bedrijven gediend, maar het maakt Haaksbergen ook aantrekkelijk voor anderen.
Juist in tijden waarin de groei beperkt is, onderscheidt Haaksbergen zich als ‘Het Groenste dorp van Twente’ met een voorzieningenniveau dat hoort bij een kleine stad en uitstekend bereikbaar is. Deze bijzondere kwaliteiten gelden voor de hele gemeente, dus zeker ook voor de kerkdorpen Buurse en Sint Isidorushoeve.
De structuurvisie is zowel een sturende visie als een toetsingskader voor de thema’s wonen, bedrijvigheid, natuur en landschap, voorzieningen, infrastructuur en ruimtelijke kwaliteit. De ambities voor de komende jaren zijn vertaald naar concrete visiekaarten en een concreet uitvoeringsprogramma. Wij hebben de Structuurvisie uitgewerkt in een aantal voorbeelduitwerkingen, om de ambities inzichtelijk en concreet te maken en om initiatieven en enthousiasme op gang te brengen.
Masterplan Op Stoom
Hembrugterrein
Groenplan Groningen
Lindehof
Leeuweplaats
Leeuwesteyn Noord
Hortus Veemarkt Utrecht
Centrumplan Emmeloord
Westflank Haarlemmermeer
Heiloo Zandzoom
Haaksbergen Eibergsestraat
Vallei en Heuvelrug
Haarlem Italiëlaan
Het Aarplein
Entree van Ugchelen
Hengelose Es-Noord
Stadsrand Losser-Oldenzaal
Structuurvisie Wijdemeren
Mill Zuid Ruimtelijke Verkenning
’t Kavelt in Mill
Dorps wonen aan Limmense linten
Stadsboulevard Assen
Heiloo Zuiderloo
Dorpsuitbreiding Buurse
Nijverdal aan de Regge
Dorpscentrum Keldonk
Dorpscentrum Zijtaart
Meerstad Groningen
Nieuw landgoed Steenbergen
PARK21
Stadsranden Netwerkstad Twente
Bekkerslocatie