Hembrugterrein

Sprankelende relatie tussen historie en hedendaagse stedelijkheid

Waar ooit het ‘epicentrum’ van de Nederlandse wapenindustrie was, komt een levendig woon- en werkgebied. In ons ontwerp voor de openbare ruimte en het bosgebied maken we het terrein groener, klimaatbestendiger en beter verbonden dan ooit, met respect voor de unieke ‘Hembrugse’ sfeer en historie. We ontwerpen een watersysteem dat voldoende capaciteit heeft om het regenwater op het terrein vast te houden en te bergen. Het groen in het gebied is collectief en avontuurlijk, met het bosgebied als groene hart.

Locatie

Zaandam

Opdrachtgever

Hembrug Zaandam BV (ABC Planontwikkeling, L.I.F.E. nv)

Partners

BURA urbanism, Venhoeven CS, GROUP A, Goudappel Coffeng, Bouwfysica

Oppervlakte

42 ha

Ontwerpjaar

2017-2021

Uitvoering

2021-

Hembrug in Zaandam is altijd een spannend en stoer terrein geweest. Tijdens de vorige eeuw werden hier experimenten en testen uitgevoerd. Militair en van nationaal belang. En daarom was Hembrug afgesloten. Je wist nooit precies wat er gebeurde. Dat gaat nu veranderen, want het terrein bevindt zich middenin de transformatie van een afgesloten gebied naar een geweldige nieuwe plek voor werken, wonen, recreëren én cultuur. Prachtig industrieel erfgoed te midden van bos, groene pleinen en gelegen aan het water van het Noordzeekanaal en de Zaan. Mooie contrasten en om die reden nog altijd even spannend. Een industrieel landgoed waar van alles valt te ontdekken en te beleven.

image-part
image-part

Op 42 ha komen zo’n duizend woningen en een programmamix van creatieve industrie, kantoren, winkels en een museum. Bewoners en ondernemers worden betrokken bij de plannen, o.a bij het opstellen van het Masterplan. Het gebouwde en landschappelijke erfgoed is richtinggevend voor het stedenbouwkundige plan, de landschapsvisie en de terreininrichting. Hierbij werken wij in een ontwerpteam onder leiding van BURA urbanism samen met Venhoeven CS, GROUP A, Goudappel Coffeng and Bouwfysica en de gemeente Zaanstad.

De opdrachtgever Hembrug B.V. hanteert hierbij een ongekend hoog ambitieniveau. Niet alleen als het gaat om ruimtelijke kwaliteit, maar ook op het gebied van ecologie, klimaatadaptatie en waterhuishouding. Geen enkel gebouw wordt gesloopt. Voor iedere boom die moet wijken, wordt een nieuwe aangeplant.

image-total

In ons ontwerp is bijzondere aandacht voor een watersysteem dat voldoende capaciteit heeft om regenwater op het terrein vast te houden en te bergen. Het groen in het gebied is collectief en voor iedereen nabij en toegankelijk. Het bosgebied zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen. Een belangrijke structuurlijn in het gebied die nu niet meer intact is, is de ‘verloren’ spoorlijn. Deze structuur krijgt een belangrijke rol in onze ontwerpen en gaat zorgen voor verbinding tussen de verschillende deelgebieden en met de rest van Zaanstad.

Gerelateerde projecten