Entree van Ugchelen

Onder een waaier van kersenbloesem

De bouw van een vijftiental woningen in Ugchelen, hebben wij aangegrepen om een ruimtelijke kwaliteitsslag te maken door ook een mooie, bijzondere entree tot het dorp te ontwerpen.

Locatie

Ugchelen, Gelderland

Opdrachtgever

Gemeente Apeldoorn

Oppervlakte

5 ha

Ontwerpjaar

2004

Aan de rand van het dorp Ugchelen moeten 10 tot 15 nieuwe woningen worden gebouwd op kavels van ongeveer 1.000 m2. Deze opgave hebben wij aangegrepen als kans om Ugchelen een bijzondere entree te geven.

image-part
image-part

De woningen plaatsen wij rondom een rechthoekig weiland, dat diagonaal wordt doorsneden door de bestaande toegangsweg tot het dorp. Om de rechthoekige ruimte te omlijsten en te accentueren, planten we langs de randen van de het weiland een geschoren haag en een carré van Japanse kersenbomen, die in het voorjaar de entree een extra feestelijk accent geven.

Net zoals bij de aanleg van het Vondelpark in Amsterdam is de financiering van het groen direct gekoppeld aan de bouw van woningen er omheen. De woningen moeten voldoen aan een aantal strikte stedenbouwkundige spelregels. Om de eenheid van de rand te bevorderen hebben we enkele spelregels meegegeven voor het materiaalgebruik van de nieuwe woningen: donkere bakstenen, donkere (niet glanzende) dakpannen, eenvoudige tuinen, veel gras, hagen als (erf)afscheiding.

image-total

De kavels worden ontsloten door een zandpad, dat past in de landelijke setting. Bewoners parkeren op eigen terrein. Het geheel maakt de nieuwe entree van Ugchelen tot een sfeervol ingerichte enclave, als voorportaal van het mooie, lommerrijke dorp.

Gerelateerde projecten