Nieuwe woonwijk Laarhove

Wonen in Laarhove betekent wonen met het landschap in buurtschappen waar je je buren ontmoet in een collectieve openbare ruimte

Voor de nieuwe woonwijk Laarhove, aan de achterkant van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren maakten we in samenwerking met René Kuiken Urbanism een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan. Hierin verweven we de wijk met het omringende landschap en is er veel ruimte voor spelende kinderen en recreërende bewoners. Landschap, historie en natuur zijn in het ontwerp van groot belang en vormen de voornaamste inspiratiebron van zowel het stedenbouwkundige als het landschappelijke ontwerp. Drentse kernkwaliteiten zoals rust, ruimte, naoberschap, veiligheid en kleinschaligheid worden gekoesterd. Uiteraard zijn ook duurzaamheid en natuurlijke materialen belangrijke componenten in het plan, zodat deze wijk met haar tijd mee kan.

Locatie

Zuidlaren

Opdrachtgever

Gemeente Tynaarlo

Partners

René Kuiken Urbanism

Oppervlakte

16,6 ha

Ontwerpjaar

2021-2024

Uitvoering

2026-

‘De boerderijen en woonhuizen stonden vrij in het landschap, met sterk verspringende rooilijnen en ruimte tussen de bebouwing die doorkijkjes bood op achterliggende tuinen, brinken en essen.’ Deze analyse van SteenhuisMeurs uit 2021 vormde het vertrekpunt voor ons stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. Hiervoor formuleerden we de volgende kernwaarden:

image-part
image-part
  1. Wonen met het landschap
  2. Natuur als vriend
  3. Heerlijk thuiskomen!
  4. Lopen naar centrum en buitengebied
  5. Eenheid in verscheidenheid eenheid
  6. Naoberschap
  7. Duurzaam wonen en leven

De wijk is afwisselend. Er zijn buurtjes, een dorpse architectuur en er is oog voor noaberschap met typische Zuidlarense gedeelde openbare ruimte. Houtwallen en singels vormen de basis voor het stedenbouwkundig plan; het zijn de groene schermen waartussen nieuwe kamers met woonvelden worden ingericht. Deze groene schermen, ook wel coulissen genoemd, zijn de structuurdragers van het plangebied en de zichtlijnen naar het Hunzedal. De huidige coulissen blijven behouden, zo min mogelijk bomen worden gekapt en eventuele incomplete coulissen worden afgemaakt. De woningen liggen zo veel mogelijk met de voorzijde aan de coulissen. Het landschap loopt tot aan de kavelgrens en de voorkanten van de woningen liggen aan de straat en aan de coulissen. Zo wordt het contact tussen de buren bevorderd en wordt het landschap van iedereen; het ligt dus niet in iemands achtertuin.

image-part
image-part

Naast de stevige coulissen voegen we een ‘groene slinger’ van openbare ruimte toe die een verwijzing is naar de groene structuur van het ‘brinkdorp’ Zuidlaren. Het is een ontspannen verbinding die haaks staat op de coulissen en waar ruimte is voor spelen en kunst. Deze groene slinger herstelt een verloren gegane verbinding tussen de Grote Brink in het dorpshart en de Hunze. Omsloten door een stevige laan met verschillende soorten bomen, wordt het een rustige route waar je kunt wandelen, spelen, en fietsen. Deze sfeer verandert ter hoogte van het voorterrein waar de dynamiek van de winkelomgeving voelbaar wordt. De Hunze-as blijft herkenbaar en buigt als voetgangersdomein af naar de kop van de Grote Brink.

Het Sterrenbos (onderdeel van het Laarwoud), nu doorbroken door een traverse, komt hiermee aan de Hunze-as te liggen en krijgt daarom ook een rol als tussenstop tussen Laarhove en het dorpscentrum. Hoe het bos er ooit heeft uitgezien is onzeker. We herstellen daarom geen historische situatie, maar creëren wel een sfeervolle groene verbinding met het Laarwoud en het noordelijk deel van het Sterrenbos.

Gerelateerde projecten