Herontwikkeling van het Hoge Dijkje in Nijverdal

Ontwikkelplan voor autoluwe groene woonwijk binnen contouren historisch fabrieksterrein

Het bijna 200 jaar oude fabrieksterrein van Ten Cate wordt herontwikkeld. Hier komt een nieuwe groene, autoluwe woonwijk met een historisch karakter en een verbindende rol van een stadsbeek. Het ontwikkelplan dat wij samen maakten met Weusten Liedenbaum Architecten, vormt de basis voor het stedenbouwkundig plan.

Locatie

Nijverdal

Opdrachtgever

Ter Steege Gebiedsontwikkeling BV

Partners

Weusten Liedenbaum Architecten

Oppervlakte

4,5 ha

Ontwerpjaar

2024

Uitvoering

2026-

De bedrijfsgebouwen aan het Hoge Dijkje - Rijksmonumenten - aan het Hoge Dijkje zijn onderdeel van de eerste textielfabrieken in Nederland en vormen de identiteit van het gebied. Kenmerkend zijn de karakteristieke muur rond het complex, het fraaie ketelhuis (Smidse) en het bijzondere in- en exterieur van het kantoorgebouw.

image-part
image-part

Binnen de contouren van de monumentale fabrieksmuren wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld. Het voorheen van de buitenwereld afgesloten terrein wordt een bruisende, voor iedereen toegankelijke plek, met woningen, ondernemingen, veel groen en water. Aangename wandel- en fietsroutes verbinden de autoluwe wijk met de rest van Nijverdal.

Het plangebied bestaat op dit moment voor een groot deel uit fabriekshallen. Om het gebied te ontwikkelen tot woningbouwlocatie zal een deel van de bestaande bebouwing moeten verdwijnen. De meest waardevolle gebouwen en de muur rond het complex blijven bewaard. Van de gebouwen die moeten verdwijnen zien we de structuur terug in het ruimtelijk raamwerk van het stedenbouwkundig plan.

image-total

Centraal in het plangebied ontwierpen wij de stadsbeek, niet alleen een aantrekkelijke verblijfsplek voor de inwoners van de wijk, maar voor heel Nijverdal. Want door speelplekken en parkruimte aan de stadsbeek te koppelen, ontstaat een prettige en levendige verblijfsruimte rond de beek. Daarnaast krijgt de beek een belangrijke functie in dit veranderende klimaat: minder hittestress, opvang van overtollig water en (afkoppeling van) hemelwater. Een groot aantal bestaande en nieuwe bomen draagt bij aan een prettig klimaat. Een sterke hagenstructuur rond de tuinen scheidt niet alleen privé en openbaar van elkaar, maar draagt ook bij aan de lokale biodiversiteit.